Blog

XV Salón del Cacao și Ciocolatei 2024: Peru sărbătorește boom-ul acestui fruct, află data și locul evenimentului

385views

Cocoa and Chocolate Show 2024 este organizat în parteneriat cu Salon du Chocolat și va reuni peste 200 de expozanți.

În perioada 18-21 iulie 2024, Centrul de Convenții din Lima va găzdui cea de-a 15-a ediție a Salonului Cacaoului și Ciocolatei, considerat cel mai important eveniment din acest sector în Peru. În acest an, evenimentul are loc într-un context de prosperitate pentru peste 100 000 de familii producătoare de cacao din țară, care au beneficiat de creșterea prețului la cacao pe piața internațională.

Președintele Asociației peruane a producătorilor de cacao (APPCACAO), Anaximandro Rojas Gil, a subliniat că 2024 este „anul producătorului de cacao”. Potrivit lui Rojas Gil, aceștia își pot vinde acum cacaua cu peste 25 de soles pe kilogram, adică de cinci ori mai mult decât de obicei.

„Cu profiturile obținute, ei pot reinvesti acum în îmbunătățirea plantațiilor lor de cacao, în fertilizare, irigare și tăiere”, a precizat Rojas Gil.

XV Salón del Cacao și Ciocolatei 2024: Peru sărbătorește boom-ul acestui fruct, află data și locul evenimentului

Peste 200 de expozanți

Salonul Cacaoului și Ciocolatei 2024 este organizat în colaborare cu Salon du Chocolat și va cuprinde peste 200 de expozanți care vor oferi de la produse derivate din cacao la tehnologie și servicii pentru sector. Peste 25 000 de vizitatori sunt așteptați să participe la evenimentul de patru zile. În acest an, Elveția va fi țara invitată, aducându-și expertiza în producția de ciocolată de înaltă calitate. Agenda evenimentului include Concursul național de înghețată și produse de cofetărie, care va avea loc pentru prima dată, și va include participarea a 30 de organizații de cacao aparținând APPCACAO, reprezentând 14 regiuni ale țării.

Printre alte evenimente importante se numără Concursul național de ciocolată peruvian, Concursul latino-american de cacao, Concursul de sculptură și diverse demonstrații și activități interactive, precum Choco-demos, Parada rochiilor de ciocolată și Fabrica de ciocolată.

Pe de altă parte, Rojas Gil a subliniat, de asemenea, provocările viitoare cu care se confruntă sectorul, menționând regulamentul Uniunii Europene care va interzice intrarea pe piață a produselor care contribuie la defrișare începând cu 2025. În ciuda perspectivei pozitive pe termen scurt, acest regulament ar putea afecta exportatorii dacă nu sunt adoptate practici durabile.

Printre organizatorii evenimentului se numără entități precum USAID, PROMPERÚ, DEVIDA, MINCETUR, MIDAGRI, RREE, PRODUCE, Lutheran World Relief (LWR) și Guvernul Regional din Ucayali. Acest comitet urmărește nu numai să promoveze calitatea și beneficiile cacauei peruane, ci și să încurajeze practicile agricole durabile.

Un punct de întâlnire crucial

Cel de-al 15-lea târg de cacao și ciocolată promite să fie un punct de întâlnire crucial pentru sector, oferind oportunități de afaceri, schimb de cunoștințe și promovarea cacauei peruane pe piețele internaționale. „Boom-ul” cacauei, așa cum îl numesc organizatorii, reflectă efortul și dedicarea familiilor peruane producătoare de cacao, care văd în sfârșit roadele muncii lor reflectate în rentabilitatea recoltelor lor.

Originea cacauei în Amazonul peruvian

Un studiu publicat în luna martie a propus o schimbare semnificativă în cunoștințele istorice despre originile cacauei, plasând-o în Amazonul peruvian mai degrabă decât în America Centrală. Cercetarea, condusă de Claire Lanaud de la Institutul Agap din cadrul Universității din Montpellier, a fost publicată în Scientific Reports și indică faptul că domesticirea fructului a avut loc cu cel puțin 5 000 de ani în urmă.

Lucrarea, intitulată „A revised history of pre-Columbian cocoa domestication revealed by archaeogenomic approaches”, subliniază faptul că regiunea Iquitos din Peru a fost un important centru de resurse de unde au provenit mai multe grupuri genetice de Theobroma cacao. Grupurile identificate includ Marañón, Nanay, Iquitos și Contamana.

Cercetarea sugerează, de asemenea, că comerțul cu cacao a început în urmă cu mai mult de 5 000 de ani, existând dovezi ale prezenței sale în culturile antice de pe coasta Pacificului la Valdivia, Ecuador, și la Puerto Hormiga și San Jacinto, Columbia. Genotipurile analizate în probe confirmă existența unui contact timpuriu cu Amazonul peruvian.

Eșantioanele de la Valdivia, datând din Faza III (2950-2600 î.Hr.), conțineau genotipuri ale unor grupuri peruane precum Marañón și Nanay. Aceste descoperiri sugerează că a existat un schimb rapid și susținut de plante între Mesoamerica și coasta pacifică a Americii de Sud.

Vadim M
Salut! Sunt Vadim și scriu articole despre trucuri utile de viață. Dacă vrei să înveți metode simple pentru a-ți simplifica zilele și pentru a deveni mai eficient, sunt aici să te ajut. Haide să descoperim împreună secretele unei vieți mai bune!