Blog

Cine nu ar trebui să mănânce kebab: sfaturi de la un gastroenterolog

404views

Shashlyk este considerat primul fel de mâncare în timpul unei vacanțe în natură sau al vacanței de vară la dacha. Toată lumea știe că nu este cel mai sănătos aliment.

Este corect să spunem că carnea gătită pe cărbuni nu este lipsită de proprietăți utile, dar are și suficiente contraindicații.

Shashlyk nu aparține unui fel de mâncare dietetică, deoarece este un aliment prăjit și gras. Pentru cei care doresc să adere la principiile unei alimentații sănătoase, shashlik nu poate fi cea mai bună opțiune”, a declarat Ilnaz Gataullina, gastroenterolog.

Putem vorbi despre beneficiile shashlik doar dacă este gătit corespunzător și consumat cu moderație.

Beneficiile kebabului

1. Este o sursă de proteine animale și aminoacizi, fără de care este imposibilă construirea celulelor și funcționarea organismului.

Foto: © Belnovosti

2. Are vitamine liposolubile A, E, D, grupa B, fier.

3. Metoda de gătit pe cărbuni face ca carnea să piardă multă grăsime și să devină mai puțin calorică decât atunci când este coaptă în cuptor.

Pericolele kebabului

1. Principala problemă este grăsimea, atunci când aceasta atinge cărbunii, se formează substanțe cu proprietăți cancerigene (benzopirine). Pe măsură ce se evaporă, acestea ajung în carne.

2. Următorul pericol este crusta de carne, în care sunt concentrate substanțele cancerigene benzpiren și aminele aromatice heterociclice.

3. De asemenea, un pericol pentru sănătate este carnea prost gătită, care poate găzdui bacterii.

Cine nu ar trebui să mănânce kebab

În primul rând, shashlyk nu ar trebui să fie mâncat de cineva care nu a mâncat carne pentru o lungă perioadă de timp.

În al doilea rând, felul de mâncare este contraindicat în caz de gută, colesterol ridicat, boli acute și cronice ale sistemului digestiv și boli cardiovasculare.

Prin urmare, dacă aveți boli ale sistemului digestiv sau probleme cu colesterolul, este mai bine să gătiți kebab din pește sau pasăre.

Vadim M
Salut! Sunt Vadim și scriu articole despre trucuri utile de viață. Dacă vrei să înveți metode simple pentru a-ți simplifica zilele și pentru a deveni mai eficient, sunt aici să te ajut. Haide să descoperim împreună secretele unei vieți mai bune!